Så blir du av med avloppslukt

När ditt badrum, kök eller i värsta fall hela ditt hem luktar avlopp kan det vara en anledning till att du inte trivs i ditt hem. Därför är det viktigt att du tar tag i problemet och gör det du kan för att det ska lukta fräscht och trevligt i hemmet. Det finns som tur är flera saker du kan göra för att göra dig av med avloppslukten och i det här inlägget får du några tips på det.

Rensa och rengör avloppet
Avloppslukt uppstår inte ur tomma intet. Därför är det första steget mot att motverka avloppslukt att rensa och göra rent i avloppen där du misstänker att lukten kommer ifrån. Köp engångshandskar eller använd diskhandskar för att du ska kunna komma åt i röret ordentligt och ta bort eventuellt stopp som orsakar lukten.

Börja med att öppna vattenlåset. Därefter kan du sticka ner handen och försöka rensa så gott det går. Därefter är det viktigt att du rengör ordentligt för att minska risken att problemet skulle uppstå igen. Du kan använda dig av köpt rengöringsmedel eller skapa ditt eget. Du kan till exempel blanda bikarbonat och ättika. Det finns flera varianter av husmorsrecept på rengöringsmedel för avlopp men de flesta recept innehåller bikarbonat. I vissa recept ingår citron.

Det viktiga när du ska rengöra ett avlopp är att du inte ska hälla ner kokande vatten i det eftersom det kan göra att plaströren går sönder på grund av de höga temperaturerna.

Glöm inte bort att göra rent själva vattenlåset innan du sätter det på plats igen.

Övriga källor till dålig lukt
Själva avloppen kan många gånger vara den direkta källan till avloppslukt. Men om du gjort rent avloppet och lukten kvarstår kan det vara värt att undersöka om det finns andra källor till den dåliga lukten. Dålig lukt uppstår oftast på fuktiga ställen. I badrum kan du till exempel kolla bakom tvättmaskinen eller handfatet där det är vanligt att fukt uppstår. Har du textilier, såsom ett duschdraperi, kan det ha fått mögel vilket kan avge en dålig lukt.

Anlita rörmokare
Om du har gjort rent avloppet och inte upptäcker några andra eventuella källor till lukten kan det vara värt att ta in ett proffs. En rörmokare kan hjälpa dig med att hitta problemet och åtgärda det. På så sätt kan du få bukt med problemet och du slipper göra det själv.

Jobba förebyggande
För att minska risken att avloppslukt ska uppstå är det viktigt att du jobbar i förebyggande syfte. Se till att rensa avloppen, håll vattenlåset rent och rengör badrummet med jämna mellanrum för att minska risken att otrevlig lukt ska uppstå.